Invasió de globus
Potser queda més clar amb un exemple: la invasió de globus.
Contents
Afegir un nou objecte
Per a fer clons d'un objecte primer cal escollir l'objecte a clonar. Per exemple, es pot buscar l’objecte “globus” de la biblioteca d’objectes d’Scratch. S'hi accededeix d'aquesta manera:
Un cop a la galeria, cal seleccionar el globus i tornar a la pantalla de treball, amb l'enllaç "Enrere" que hi ha a la cantonada superior esquerra de la pantalla de la biblioteca d'objectes (o personatges):
Creació de clons
De tornada a la zona de programació, per a crear "còpies" (clons) d’aquest objecte només cal utilitar el bloc "crea una còpia de ..." de la categoria de blocs de "Control". En l'exemple següent s'indica que es volen infinits clons i que vagin apareixent des del moment de clicar la badera verda d'inici:
S'obté això:
A primera vista, sembla que no hagi funcionat però el que passa és que totes les còpies (o clons) estan superposades una a sobre de l'altra, de manera que l'aparença és d'un únic globus.
Posant el ratolí a sobre i arrastrant el globus, es pot comprovar que hi ha un altre a sota. I, seguint, que de fet n'hi ha molts més.
En aquest cas interessa que els globus creats a més es desplacin a una altra posició, per a poder veure com es van clonant. Per a això cal fer un altre petit programa, indicant la posició on ha d'aparéixer i el moviment de cada nou globus:
Atenció! El bloc "quan una còpia meva comenci" es troba a la categoria de blocs de "Control".
Interacció amb clons
Ara es pot una condició per a poder interactuar amb els globus. Com indicar que en clicar sobre un globus amb el ratolí, aquest "es punxi", desaparegui (però no els altres). Cal servir un bloc del grup "Sensors". Comprova que amb un sol objecte i programa pots tractar molts globus alhora, però que cadascun reaccionarà de manera individual al punter del ratolí. Així s'ha creat un joc senzill.
El programa final quedaria així:
Es pot enriquir el programa fent, per exemple, que cada globus que surti tingui diferent aspecte: un color diferent, utilitant el bloc "efecte color", tamany diferent, etc. Altra manera d'ampliar-lo és afegint efectes visuals o sonors quan es toca un globus, com per exemple que es divideixi en trossos, s'il·lumini, etc. En aquest cas, cal preveure una petita espera entre cada efecte, ja que altrament només es veurà l'últim (els anteriors ocorren, però tan ràpidament que humanament no es pot percebre).
Es poden fer activitats similars a les que, per exemple, en comptes de globus, hi hagin flocs de neu que cauen, o estrelles que van apareixent al cel quan es fa fosc, i que poden parpallejar, o pot haver una pluja d'estrelles, o una invasió zombi, peixos en una peixera, etc.
Extensió "Captura de Vídeo"
Amb Scratch 2.0, és possible fer ús del sensor de moviment de la webcam de l’ordinador utilitzant blocs dels sensors accessibles directament des del grup de blocs "Sensors":
Això permet petar els globus quan es toquin directament amb el dit a l'escenari. El programa de l'exemple quedaria així:
Scratch 3.0
A la versió 3.0 aquests blocs no apareixen al grup de blocs dintre de la categoria "Sensors" sino que cal utilitzar una extensió anomenada "Captura de Vídeo". Per a accedir-hi, primer cal accedir a les extensions de Scratch 3.0, cosa es fa clicant a sobre de la icona de la cantonada inferior esquerra de la pantalla:
L'enllaç porta a aquesta pàgina, on es pot seleccionar l'extensió anomenada "Captura de Vídeo":
En seleccionar-la, es torna de nou a la pàgina de programació i que mostra els nous blocs que ha importat:
I que ja queden dins d'una nova categoria de blocs:
Observa com el fons de l'escenari es transforma en el que va gravant la càmera de l'ordinador. Et pots veure com en un mirall:
Si es vol, es pot modificar la transparència del fons de l'escenari, és a dir del que s'està gravant, usant aquest bloc:
Per acabar, es pot veure que el programa amb Scratch 3.0, un cop importats els blocs, queda igual que amb Scratch 2.0. Té aquest aspecte:
Bitbot.cat
Aquest és un article del programa Bitbot.cat, podeu consultar la resta d'articles a:
Bitbot.cat és un programa implusat per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, que neix amb l’objectiu d’impulsar la millora de les competències digitals del jovent i promoure el creixement de les vocacions tecnològiques.
Una de les accions que es proposa aconseguir és la capacitació de monitores i monitors per a conduir i desenvolupar activitats educatives de lleure en els camps de la robòtica i la programació, per tal d’anar formalitzant aquesta oferta amb monitores i monitors certificats.