Difference between revisions of "Tecnoestiu2010"

From Edutec Wiki
Jump to: navigation, search
(Stop)
 
(No difference)

Latest revision as of 11:47, 18 February 2021

Aquí explicarem com fer animacions amb l'Scratch fent servir personatges amb pasta de sopa.
En aquest taller treballem fent dibuixos amb paper que  seran el nostre escenari i amb personatge amb pasta de sopa que seran els protagonistes de la nostra història.

Animacions escena a escena 
Segur que molts cops us heu preguntat com es fan aquests anuncis o pel·lícules amb personatges de plastilina que semblen tenir vida pròpia. En aquest taller ho farem d’una forma més senzilla, i t’explicarem com funciona la tècnica d’stop motion aconseguint aquests fabulosos efectes de moviment.

L'idea és col·locar els personatges sobre l’escenari en una determinada situació i fer una foto amb la càmera web i l’Scratch. A continuació fem un moviment dels personatges i realitzem una altra foto. Repetint moltes vegades aquest procés s’aconsegueix una col·lecció de fotos, que passades ràpidament es converteixen en una animació. Penseu que per fer una animació sense salts haureu de fer moviments petits i moltes captures.

Stopmotion-1-1.png

Si seguiu aquests consells us quedarà molt bé:

  • Es molt important que penseu molt bé la història, si ho feu després la feina serà més fàcil.
  • Els personatges es podem escollir dels diferent tipus de sopa. És convenient no posar-ne molts  ja que haurem de moure molts elements i això complica la feina.
  • Quan dibuixeu l’escenari deixeu marges al voltant, ja que la càmera està molt a prop del paper i només agafa la part central.

Dibuix1-1-1.png

Com fem les animacions?

Hem de disposar  d'un ordinador amb càmera web externa i amb l’ Scratch instal·lat.  L’ obrim i des de la opció "Pinta un fons" escollim la opció de la càmera. D’aquesta formar tenim accés a la imatge de la càmera web i estem preparats per fer les nostres captures.

Captura de Pantalla 2021-02-18 a les 12.26.23.png

Hem de col·locar el dibuix sota la càmera que queda penjada a la tapa del portàtil. Es molt important fixar la fulla amb cinta adesiva i que la càmera no es mogui durant la captura de les imatges.

Ordinador-11-1-1.jpg

Cada vegada que l’hi donem al botó de la càmera o premem la tecla ESPAI es farà una captura. Es recomana fer-ne de mes i esborrar-ne posteriorment les que no han quedat prou bé.  Aporximadament per aconseguir una animació de 5 segons s’haurien de fer unes 25 captures.

Captura de Pantalla 2021-02-18 a les 12.31.30.png

Una vegada que tenim les capture fetes, és el moment de fer el programa que les reprodueix i veure la nostra animació.

L’esquema bàsic és el següent:

Captura de Pantalla 2021-02-18 a les 12.42.35.png

És un  programa molt senzill. Només hem d’establir un fons inicial per començar i després repetir per sempre el canvi a la següent pantalla i esperar per poder veure el quadre de l’animació. Es pot jugar amb el valor de l’espera per canviar la velocitat de reproducció de l’animació.Si volem que l’animació no sigui continua i que es pari quan arribi a la ultima imatge, podem complicar una miqueta el codi:

Captura de Pantalla 2021-02-18 a les 12.39.51.png

A la condició de número de fons hem de posar la quantitat d’imatges de fons que tinguem al nostre projecte. I si ens queda temps, poden afegir música al nostre projecte.

Enllaços a projectes d'exemple:

[1]

[2]

[3]