Difference between revisions of "Vaixell musical"

From Edutec Wiki
Jump to: navigation, search
 
(16 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
  
 +
[[File:Barco musical 01.png|border|left|400px|Barco musical 01.png]]
  
=== Introducció ===
+
Aquesta activitat proposa una sèrie d'elements interactius per tocar '''notes musicals''' utilitzant diferents instruments. Les melodies es guarden i es reprodueixen mitjançant l'ús de '''llistes''' i '''missatges''' de [[Ejercicio:_Introducción_a_Scratch|'''Scratch''']].
  
Aquest exercici proposa una sèrie d'elements interactius per tocar notes musicals utilitzant diferents instruments. Les melodies es poden tant guardar com reproduir mitjançant l'ús de llistes i missatges de Scratch.  Si volem fer-ho més interacitu, cada objecte pot establir un instrument musical o efecte de so diferent.
+
Per fer-ho més interactiu, cada objecte pot establir un instrument musical diferent.
  
=== Pintant escenari i objectes ===
+
 
  
Crearem nosaltres mateixos l'aparença de l'escenari i dels objectes, encara que també és possible importar imatges predissenyades com ja hem vist en altres casos. Hem triat una escena on apareixerà un vaixell sobre el mar i un sol, podent afegir més objectes com ara un ocell. Cada raig de sol és un objecte diferent&nbsp; i quan es cliqui toca i guarda una nota musical Si ens volem estalviar la feina de crear-ho tot des de zero, tenim una plantilla disponible [https://scratch.mit.edu/projects/133008728/ aquí.]<br/> Si volem tocar les set notes (do, re, mi, fa, sol, la, si) hauríem de tenir set rajos de sol, un per nota.
+
== Dibuixar l'escenari i els objectes ==
  
[[File:Barco musical 01.png]]
+
Per practicar en la creació d'escenaris i objectes es pot començar a treballar amb el projecte des de zero. Si el temps per desenvolupar la pràctica està limitat també es pot preparar una plantilla predissenyada. Hi ha una plantilla disponible, per '''Scratch 2.0''', en [https://scratch.mit.edu/projects/133008728/ aquesta adreça.]
  
El funcionament d'aquest progama és el següent:
+
S'hi veu una escena on hi ha un vaixell sobre el mar i un sol amb els seus raigs. Cada raig de sol és un objecte diferent i quan s'hi clica toca i guarda una nota musical. Per tocar les notes (do, re, mi, fa, sol, la, si) són necessaris set raigs de sol, un per nota. Es poden afegir més objectes, com ara un ocell.
  
Quan es fa&nbsp; clic a un ragi del sol, aquest reproduirà una nota i la guardarà en una llista per a la seva posterior reproducció.<br/> Quan es cliqui el sol esborra totes les nostes de la llista.<br/> Quan es cliqui el vaixell es reprodueix la melodia guardada<br/> El mar, el sol i l'ocell fan canviar l'instrument musical
+
[[File:Barco musical 01.png|border|Barco musical 01.png]]
  
 +
Una proposta de funcionament és la següent:
  
 +
*Quan es fa clic a un raig del sol, aquest reproduirà una nota i la guardarà en una llista per a la seva posterior reproducció.
 +
*Quan es cliqui al centre del sol, s'esborren totes les notes de la llista.
 +
*Quan es cliqui el vaixell es reprodueix la melodia guardada.
 +
*El mar i l'ocell fan canviar l'instrument musical.
  
=== Tocant les notes ===
+
== Tocar les notes musicals ==
  
Comencen programant un raig del sol. Quan es tingui un totalment programant el codi es pot copiar i ajustar a la resta del objectes similars.&nbsp;
+
Es comença realitzant la programació per un raig de sol i, una vegada estigui acabada, el codi es copia als altres raigs, arrossegant-ho sobre les icones de l'objecte. Cal no oblidar canviar la nota musical de cada objecte, altrament tots tocaran la mateixa nota, per exemple el do.
  
[[File:Vaixell02.png|RTENOTITLE]]
+
A Scratch 2.0, els blocs per tocar notes musicals es poden trobar a la categoria "'''Sons'''", en color violeta. A Scratch 3.0 cal [[Exemple_clonació_Scratch#Extensió_"Captura_de_Vídeo"|afegir l'extensió]] "'''Música"'''. Per cada raig s'ha d'establir l'instrument a tocar i la nota. Clicant al bloc sobre el valor de la nota apareix un teclat que ens ajuda a identificar les notes.
  
A banda de tocar la nota es pot realitzar&nbsp;algun efecte visual per quan l'objete sigui ciclat. En el següent codi es canvia el color i resultat es que el raig de sol queda com il·luminat.
+
[[File:Vaixell02.png|left|RTENOTITLE]]
  
[[File:Vaixell03.png|RTENOTITLE]]
+
&nbsp;
  
No s'ha&nbsp;d'oblidar&nbsp;treure l'efecte gràfic un cop tocada la nota perquè torni al color original. Podem anar provant diferents valors en l'efecte color per veure com ens agrada més. Ja que cada raig de sol tocarà una nota diferent, també podem fer que l'efecte de color aplicat a cada un d'ells també sigui diferent.
+
&nbsp;
  
 +
&nbsp;
  
=== Guardant les notes en una llista ===
+
&nbsp;
  
Per guardar les notes es fan servir les llistes d'Scratch. Es tracta d'un tipus especial de variable que permet tenir una serie de valors sota el mateix nom. Es pot accedir als elements&nbsp;d'aquesta llista mitjançant un index que indica la seva posició a la mateixa.
+
&nbsp;
  
Al apartat "Variables" es pot trobar un botó per crear una llita nova. Un bon nom per la llista pot ser "notes".
+
&nbsp;
  
[[File:Vaixell04.png|RTENOTITLE]]
+
&nbsp;
  
 
&nbsp;
 
&nbsp;
  
[[File:Vaixell05.png|RTENOTITLE]]
+
&nbsp;
  
Per afegir una nota es fa servir el bloc "afegeix cosa a notes" que es pot tobar a varaibles:
+
&nbsp;
  
[[File:Vaixell06.png|RTENOTITLE]]
+
Les notes musicals estan indicades segons el sistema anglosaxó. Pot ser útil tenir a mà una equivalència de la notació anglosaxona a la llatina:
  
Les notes es poden guardar com el seu valor numéric (57 per el do o A segonn quina notació s'utilitzi). Per reproduir la melodia només caldria accedir a cada nota seuencialment&nbsp;(ho veurem més endavant)&nbsp;i tocar aquest número. En aquest exemple es guardaran els noms de la nota. D'aquesta forma es pot&nbsp;jugar amb els noms del les notes per enviar missatges i també perque el nostre codi sigui més facil de llegir i entrendre. Amb una petita variació respecte al codi per tocar les notes ja ho tenim preparat:
+
[[File:Vaixell Equivalències notes musicals.png|border|640x160px|Vaixell Equivalències notes musicals.png]]
 +
 
 +
La segona part del bloc "toca la nota..." indica el temps durant el qual sonarà la nota. Això permet fer corxeres, negres, blanques, etc. fent variar aquest temps, com per exemple posant 0.25, 0.5 i 0.75 pulsacions respectivament. A la categoria "'''Música'''" hi ha blocs específics per a veure, fixar i modificar el tempo de la melodia.
 +
 
 +
== Ressaltar un objecte en ser clicat ==
 +
 
 +
A banda de tocar la nota, es pot realitzar algun efecte visual quan l'objecte sigui clicat per a fer-lo sonar, com per exemple augmentar lleugerament el seu tamany, canviar el color o fer que brilli. El següent codi fa servir blocs de la categoria "'''Aspecte'''" per a augmentar la brillantor del raig mentre sona la música, amb el bloc "fixa l'efecte ... a ...", i per a que després de tocar la nota torni a l'estat original, amb el bloc "treu els efectes gràfics".
 +
 
 +
[[File:Vaixell033.png|RTENOTITLE]]
 +
 
 +
Es poden provar diferents valors numèrics en l'efecte color o brillantor per veure quin és que millor queda. Com cada raig de sol tocarà una nota diferent, es pot&nbsp;decidir fer que l'efecte de color aplicat a cada un d'ells també sigui diferent, associant així un color a cada nota musical.
 +
 
 +
=== Efecte brillantor ===
 +
 
 +
L'efecte brillantor aclara l'objecte aplicant més "llum", simulant l'obertura de diafragma d'una càmera. Els raigs de sol grocs es fan més clars. Si apliques l'efecte brillantor en 0, 25, 50, 75 i 100, per exemple, el resultat és d'aquest estil:
 +
 
 +
[[File:Vaixell - Efecte brillantor.png|border|Vaixell - Efecte brillantor.png]]
 +
 
 +
=== Efecte color ===
 +
 
 +
L'efecte color fa canviar el color de l'objecte. Partint, en una escala de colors, del color que l'objecte tingui en el moment que se li aplica, el canvia&nbsp;a un color més a la dreta a l'escaleta: més a prop si és un número més petit o un color mes allunyat (més diferent) si el número és més gran.
 +
 
 +
[[File:Vaixell - Escala de colors 0.png|border|404x88px|Vaixell - Escala de colors 0.png]]
 +
 
 +
Potser és més fàcil veure-ho amb un exemple:
 +
 
 +
[[File:Vaixell - Escala de colors 1.png|border|718x199px|Vaixell - Escala de colors 1.png]]
 +
 
 +
[[File:Vaixell - Escala de colors 3.png|border|724x194px|Vaixell - Escala de colors 3.png]]
 +
 
 +
Pots mirar com va canviant de color el teu raig de sol, inicialment groc, a mida que afegeixes un efecte de color amb el número cada vegada més gran. Passarà primer pels verds, després pels blaus clars, els blaus cada vegada més foscos, els liles, etc.
 +
 
 +
== Guardar les notes en una llista ==
 +
 
 +
Per guardar les notes tocades, que formen una cançó o una composició instantània,&nbsp;es fa&nbsp;servir una&nbsp;'''llista'''. Una llista és un tipus especial de variable que permet tenir una sèrie de valors sota el mateix nom. Aquests valors es troben ordenats a la llista un darrere&nbsp;de l'altre, en principi &nbsp;sempre en el mateix ordre. Per tant, es pot accedir a cada&nbsp;element d'aquesta llista mitjançant un índex que indica la seva posició a aquesta.
 +
 
 +
Per crear una llista nova,&nbsp;es pot trobar un botó l'apartat "'''Variables'''":
 +
 
 +
[[File:Vaixell - crea una llista amb Scratch.png|border|298x290px|Vaixell - crea una llista amb Scratch.png]]
  
 
&nbsp;
 
&nbsp;
 +
 +
Un possible nom per donar la llista pot ser "notes".
 +
 +
[[File:Vaixell05.png|RTENOTITLE]]
 +
 +
Per afegir una nota es fa servir el bloc "afegeix cosa a notes" que es pot trobar a '''"Variables'''":
 +
 +
[[File:Vaixell06.png|RTENOTITLE]]
 +
 +
Les notes es poden guardar com el seu valor numèric (57 per al "do" o A segons quina notació s'utilitzi). Per reproduir la melodia només caldria accedir a cada nota seqüencialment (ho veurem més endavant) i tocar aquest número. En aquest exemple es guardaran els noms de la nota de tipus do, re, mi... com han estat anomenats els objectes raigs de sol. D'aquesta forma es pot jugar amb els noms de les notes per enviar missatges a cada raig de manera que&nbsp;el codi sigui més fàcil de llegir i entendre. Amb una petita variació al codi anterior per tocar les notes ja ho tenim preparat:
  
 
[[File:Vaixell07.png|RTENOTITLE]]
 
[[File:Vaixell07.png|RTENOTITLE]]
Line 54: Line 109:
 
&nbsp;
 
&nbsp;
  
Així només caldrà enviar el missatge "do" per fer que soni la nota ia més que s'il·lumini l'objecte que la reprodueix. Ara ja podem fer servir el bloc per afegir la nota a la llista:
+
Així, només caldrà enviar el missatge "do" per fer que soni la nota i més que s'il·lumini l'objecte que la reprodueix. Ara ja podem fer servir el bloc per afegir la nota a la llista:
  
 
<br/> [[File:Vaixell08.png|RTENOTITLE]]
 
<br/> [[File:Vaixell08.png|RTENOTITLE]]
  
Ara si es clica&nbsp;sobre el&nbsp;raig de sol s'afegiran les notes a la llista. Per comprobar-ho es pot marcar la casella podrem veure com va afegint notes a la llista.
+
Ara si es clica&nbsp;sobre el&nbsp;raig de sol s'afegiran les notes a la llista. Per comprovar-ho es pot marcar la casella al costat de la variable, per veure com es van afegint notes a la llista.
  
 
[[File:Vaixell09.png|RTENOTITLE]]
 
[[File:Vaixell09.png|RTENOTITLE]]
  
Un cop comprovat que el correcte funcionametn, es poden programar els altres raigs de sol de la mateixa manera, canviant tant el missatge a enviar com la nota a guardar i la nota a reproduir.<br/> &nbsp;
+
Activar la casella fa que es visualitzi la llista i el seu contingut en tot moment. En particular, permet anar comprovant com es va omplint de notes a mida que es toquen els raigs del sol. Desactivant-la, la llista s'omple igualment però no es veu a l'escenari. La llista tindrà un aspecte semblant&nbsp;a:&nbsp;
  
=== Reproduir les notes musicals ===
+
[[File:Vaixell10.png|RTENOTITLE]]
  
Si tot ha sortit bé tindrem una llista de notes semblant a la següent:
+
Un cop comprovat el correcte funcionament, es poden programar els altres raigs de sol de la mateixa manera, canviant tant el missatge a enviar com la respectiva nota a guardar i&nbsp;a reproduir. Per exemple, el raig "re" haurà de tocar la nota "re" quan rebi "re", afegir "re" a la llista i enviar a tots "re".
  
&nbsp;
+
== Reproduir les notes musicals ==
  
&nbsp;
+
Ara només queda reproduir la llista de notes, per donar-li sentit al nom de l'activitat&nbsp;per exemple&nbsp;quan es clica el vaixell.
  
Per reproduir la melodia, en el nostre cas quan es prem el vaixell, hem Després d'haver provat el comportament de cada raig de sol, anem a veure com podem reproduir la melodia quan, per exemple, cliquem al sol. Si hem tocat cada raig de sol per ordre de notes, hauríem de tenir la llista:<br/> &nbsp;
+
Per recórrer els elements de la llista s'ha de fer servir un bloc "repeteix ..." , que es pot trobar a la categoria "'''Control"'''. Per controlar el nombre de vegades que es fa la repetició, és necessari un bloc que ens indiqui quants element hi ha a la llista.&nbsp;Es tracta del bloc "llargada de ..." i es pot trobar a "'''Variables'''". La construcció bàsica és la següent:
 +
 
 +
[[File:Vaixell11.png|RTENOTITLE]]
 +
 
 +
Per accedir a cada element de la llista es fa servir el bloc "element ... de ..." de la categoria "'''Control'''". Amb aquest bloc es pot consultar quin és el valor de qualsevol element, que en aquest cas serà el nom de la nota musical. Per exemple a la llista anterior si preguntem per el segon element es retorna "mi":
 +
 
 +
[[File:Vaixell12.png|RTENOTITLE]]
 +
 
 +
Per poder accedir a cada element de la llista cal una variable que vagi canviant en el seu valor a mida que es fa cada repetició, per exemple es pot dir "posició". Per obtenir el primer element de la llista, "posició" ha de tenir el valor 1. Cada vegada que fem el que hi ha a la repetició, el valor de "posició" ha d'avançar una posició, així anirà passant un a un per cada element fins esgotar tots els elements de la llista. El següent codi fa sonar totes notes de la llista, és a dir, la melodia que composada&nbsp;i guardada:
 +
 
 +
[[File:Vaixell13.png|RTENOTITLE]]
 +
 
 +
Com els noms dels missatges corresponen als mateixos noms de les notes guardades a la llista, l'únic que s'ha de fer és recórrer la llista i enviar el missatge que hi ha a cada element de la mateixa:
 +
 
 +
[[File:Vaixell14.png|RTENOTITLE]]
 +
 
 +
&nbsp;

Latest revision as of 01:00, 18 June 2019

Barco musical 01.png

Aquesta activitat proposa una sèrie d'elements interactius per tocar notes musicals utilitzant diferents instruments. Les melodies es guarden i es reprodueixen mitjançant l'ús de llistes i missatges de Scratch.

Per fer-ho més interactiu, cada objecte pot establir un instrument musical diferent.

 

Dibuixar l'escenari i els objectes

Per practicar en la creació d'escenaris i objectes es pot començar a treballar amb el projecte des de zero. Si el temps per desenvolupar la pràctica està limitat també es pot preparar una plantilla predissenyada. Hi ha una plantilla disponible, per Scratch 2.0, en aquesta adreça.

S'hi veu una escena on hi ha un vaixell sobre el mar i un sol amb els seus raigs. Cada raig de sol és un objecte diferent i quan s'hi clica toca i guarda una nota musical. Per tocar les notes (do, re, mi, fa, sol, la, si) són necessaris set raigs de sol, un per nota. Es poden afegir més objectes, com ara un ocell.

Barco musical 01.png

Una proposta de funcionament és la següent:

  • Quan es fa clic a un raig del sol, aquest reproduirà una nota i la guardarà en una llista per a la seva posterior reproducció.
  • Quan es cliqui al centre del sol, s'esborren totes les notes de la llista.
  • Quan es cliqui el vaixell es reprodueix la melodia guardada.
  • El mar i l'ocell fan canviar l'instrument musical.

Tocar les notes musicals

Es comença realitzant la programació per un raig de sol i, una vegada estigui acabada, el codi es copia als altres raigs, arrossegant-ho sobre les icones de l'objecte. Cal no oblidar canviar la nota musical de cada objecte, altrament tots tocaran la mateixa nota, per exemple el do.

A Scratch 2.0, els blocs per tocar notes musicals es poden trobar a la categoria "Sons", en color violeta. A Scratch 3.0 cal afegir l'extensió "Música". Per cada raig s'ha d'establir l'instrument a tocar i la nota. Clicant al bloc sobre el valor de la nota apareix un teclat que ens ajuda a identificar les notes.

RTENOTITLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les notes musicals estan indicades segons el sistema anglosaxó. Pot ser útil tenir a mà una equivalència de la notació anglosaxona a la llatina:

Vaixell Equivalències notes musicals.png

La segona part del bloc "toca la nota..." indica el temps durant el qual sonarà la nota. Això permet fer corxeres, negres, blanques, etc. fent variar aquest temps, com per exemple posant 0.25, 0.5 i 0.75 pulsacions respectivament. A la categoria "Música" hi ha blocs específics per a veure, fixar i modificar el tempo de la melodia.

Ressaltar un objecte en ser clicat

A banda de tocar la nota, es pot realitzar algun efecte visual quan l'objecte sigui clicat per a fer-lo sonar, com per exemple augmentar lleugerament el seu tamany, canviar el color o fer que brilli. El següent codi fa servir blocs de la categoria "Aspecte" per a augmentar la brillantor del raig mentre sona la música, amb el bloc "fixa l'efecte ... a ...", i per a que després de tocar la nota torni a l'estat original, amb el bloc "treu els efectes gràfics".

RTENOTITLE

Es poden provar diferents valors numèrics en l'efecte color o brillantor per veure quin és que millor queda. Com cada raig de sol tocarà una nota diferent, es pot decidir fer que l'efecte de color aplicat a cada un d'ells també sigui diferent, associant així un color a cada nota musical.

Efecte brillantor

L'efecte brillantor aclara l'objecte aplicant més "llum", simulant l'obertura de diafragma d'una càmera. Els raigs de sol grocs es fan més clars. Si apliques l'efecte brillantor en 0, 25, 50, 75 i 100, per exemple, el resultat és d'aquest estil:

Vaixell - Efecte brillantor.png

Efecte color

L'efecte color fa canviar el color de l'objecte. Partint, en una escala de colors, del color que l'objecte tingui en el moment que se li aplica, el canvia a un color més a la dreta a l'escaleta: més a prop si és un número més petit o un color mes allunyat (més diferent) si el número és més gran.

Vaixell - Escala de colors 0.png

Potser és més fàcil veure-ho amb un exemple:

Vaixell - Escala de colors 1.png

Vaixell - Escala de colors 3.png

Pots mirar com va canviant de color el teu raig de sol, inicialment groc, a mida que afegeixes un efecte de color amb el número cada vegada més gran. Passarà primer pels verds, després pels blaus clars, els blaus cada vegada més foscos, els liles, etc.

Guardar les notes en una llista

Per guardar les notes tocades, que formen una cançó o una composició instantània, es fa servir una llista. Una llista és un tipus especial de variable que permet tenir una sèrie de valors sota el mateix nom. Aquests valors es troben ordenats a la llista un darrere de l'altre, en principi  sempre en el mateix ordre. Per tant, es pot accedir a cada element d'aquesta llista mitjançant un índex que indica la seva posició a aquesta.

Per crear una llista nova, es pot trobar un botó l'apartat "Variables":

Vaixell - crea una llista amb Scratch.png

 

Un possible nom per donar la llista pot ser "notes".

RTENOTITLE

Per afegir una nota es fa servir el bloc "afegeix cosa a notes" que es pot trobar a "Variables":

RTENOTITLE

Les notes es poden guardar com el seu valor numèric (57 per al "do" o A segons quina notació s'utilitzi). Per reproduir la melodia només caldria accedir a cada nota seqüencialment (ho veurem més endavant) i tocar aquest número. En aquest exemple es guardaran els noms de la nota de tipus do, re, mi... com han estat anomenats els objectes raigs de sol. D'aquesta forma es pot jugar amb els noms de les notes per enviar missatges a cada raig de manera que el codi sigui més fàcil de llegir i entendre. Amb una petita variació al codi anterior per tocar les notes ja ho tenim preparat:

RTENOTITLE

 

Així, només caldrà enviar el missatge "do" per fer que soni la nota i més que s'il·lumini l'objecte que la reprodueix. Ara ja podem fer servir el bloc per afegir la nota a la llista:


RTENOTITLE

Ara si es clica sobre el raig de sol s'afegiran les notes a la llista. Per comprovar-ho es pot marcar la casella al costat de la variable, per veure com es van afegint notes a la llista.

RTENOTITLE

Activar la casella fa que es visualitzi la llista i el seu contingut en tot moment. En particular, permet anar comprovant com es va omplint de notes a mida que es toquen els raigs del sol. Desactivant-la, la llista s'omple igualment però no es veu a l'escenari. La llista tindrà un aspecte semblant a: 

RTENOTITLE

Un cop comprovat el correcte funcionament, es poden programar els altres raigs de sol de la mateixa manera, canviant tant el missatge a enviar com la respectiva nota a guardar i a reproduir. Per exemple, el raig "re" haurà de tocar la nota "re" quan rebi "re", afegir "re" a la llista i enviar a tots "re".

Reproduir les notes musicals

Ara només queda reproduir la llista de notes, per donar-li sentit al nom de l'activitat per exemple quan es clica el vaixell.

Per recórrer els elements de la llista s'ha de fer servir un bloc "repeteix ..." , que es pot trobar a la categoria "Control". Per controlar el nombre de vegades que es fa la repetició, és necessari un bloc que ens indiqui quants element hi ha a la llista. Es tracta del bloc "llargada de ..." i es pot trobar a "Variables". La construcció bàsica és la següent:

RTENOTITLE

Per accedir a cada element de la llista es fa servir el bloc "element ... de ..." de la categoria "Control". Amb aquest bloc es pot consultar quin és el valor de qualsevol element, que en aquest cas serà el nom de la nota musical. Per exemple a la llista anterior si preguntem per el segon element es retorna "mi":

RTENOTITLE

Per poder accedir a cada element de la llista cal una variable que vagi canviant en el seu valor a mida que es fa cada repetició, per exemple es pot dir "posició". Per obtenir el primer element de la llista, "posició" ha de tenir el valor 1. Cada vegada que fem el que hi ha a la repetició, el valor de "posició" ha d'avançar una posició, així anirà passant un a un per cada element fins esgotar tots els elements de la llista. El següent codi fa sonar totes notes de la llista, és a dir, la melodia que composada i guardada:

RTENOTITLE

Com els noms dels missatges corresponen als mateixos noms de les notes guardades a la llista, l'únic que s'ha de fer és recórrer la llista i enviar el missatge que hi ha a cada element de la mateixa:

RTENOTITLE